Dåp festivalen til Jesu Kristi!

I følge den Etiopisk ortodokse tewahedo kirke tro og kanon er Timket (dåpen) en av de 9 store helligdager og religiøs festival. Det feires hvert år i midten av januar. Timket er den Etiopisk ortodokse tewahedo feiring til minne om Jesu sin dåp i Jordanelva av Johannes døperen.

«Da Jesus var blitt døpt, steg han straks opp av vannet. Og se, himmelen åpnet seg, og han så Guds Ånd komme ned over seg som en due. Og det lød en røst fra himmelen: ‘Dette er min Sønn, den elskede, i ham har jeg min glede.’» Matt 3:16.

Timket betyr åpenbaring og på gresk Ephipany. Timket er den første av de 7 sakrament. «Uten å bli født av vann og Ånd, kan ingen komme inn i Guds rike,» sier Jesus til Nikodemus (Joh. 3,5).

I den Etiopisk ortodokse tewahedo kirke er Timket to-dagers feiring hvor enhver seremoni er gjennomført med stort høydepunkt. Første dagen i ettermiddag (20. januar i dette tilfelle) kalles det Ketera. På denne dagen tabots (Mosses ark) i hver kirke blir utført sammen i prosesjon til et sted i nærheten av en elv (eller kunstig basseng) hvor neste dags feiring finner sted. Seremonien er ledsaget av salmer av prester, kirkelig sanger og ritualer, tromme juling, klokkeringing og blåsing av trompeter.

Prestene ber i hele natt og Gudstjeneste er utført rundt 2 AM. Neste morgen (21. januar) rundt daggry troende går til vannet og delta på bønn. En senior prest fall en gylden prosesjonskorset i vannet for å velsigne det og slukker et innviet stearinlys i den. Så drysser han vann på folk i markeringen av Vår Herre Jesu Kristi dåp.

Årets Timket festival feiret som vanlig i felleskap blant de Etiopisk ortodokse tewahedo kirker i Norge. Dvs.

  • Debre Guenet Medhanealem og Kidane Mihret kirke i Stavanger
  • Mahidere Sibhat Kidist Lideta le-Mariam kirke i Oslo
  • Debre Tsion Kidist Maryam kirke i Kristiansand
  • Menbere Leul Kidus Michael kirke i Bergen
  • Misrake tsehay Kidus Giorgis kirke i Trondheim som samlet seg i Stavanger ved årets festivalarrangør Debre Guenet Medhanealem kirke, lørdag 20. og søndag 21. januar.

NB! Fjøråret festival var arrangert av Mahidere Sibehat Kidist Lideta le-Mariam kirke i Oslo.

Bilder fra årets festival i Stavanger