Etiopisk nyttår 2017 E.C.

I den etiopiske kalenderen feires det hvert år den 11. september etiopisk nyttår. Høytiden feires onsdag den, 11. september 2024 fra kl. 12:00, med bønn, kirkesanger og Gudstjeneste.

Menighetsrådet inviterer alle troende være med på seremonien og deltar i velsignelsen!

Vi ønsker den ny året består av fred, kjærlighet, samhold og rettferdighet!

Generalforsamling av den Etiopisk ortodokse tewahedo kirke, Sverige, Skandinavia og Hellas Bispedømmet

Generalforsamling av den Etiopisk ortodokse tewahedo kirke, Sverige, Skandinavia og Hellas Bispedømmet fant sted i stockholm Pavedømmet Medhanealem kirke 30. august og 01. september 2024 og utstedte en uttalelse

Pagumen: 13. måned av Ethiopia

Den etiopiske kalenderen har 13 måneder, 12 måneder på 30 dager hver og en ekstra måned, på slutten av året, på 5 eller 6 dager avhengig av om året er skuddår eller ikke. Den 13th måned av den moderne etiopiske solkalenderen er en av de mange unike eldgamle arvene Etiopia har bidratt med til hele verden.

Den etiopiske kalenderen tar spesielt hensyn til Pagumen av flere grunner. La oss se noen av dem:
A. Andre advent av Jesu Kristi
Selv om den nøyaktige datoen for det andre advent er et mysterium, er det fire presiderende meninger om saken. Den ene er at Kristus vil vise seg på Debre Zeit (Oljeberget) i Johannesåret, i mars måned midt på søndag. Debre Zeit brukes også til å navngi søndagen som kommer halvveis i fasten. Den andre oppfatningen er at Kristus vil komme under Pagumen. I denne måneden siterer kirken bibelske ord knyttet til Jesu Kristi andre advent. De to andre meningene har blitt antatt å være forekomme i månedene Tahisas 4-6 / desember 13-15 og Sene 25 / juli 2.

B. Erkeengelen Rafaels høytid
St. Raphael har den tredje rangen blant de syv erkeenglene ved siden av St. Mikael og St. Gabriel. Erkeenglene St. Raguel, St. Urael, St. Faneuil og St. Saquel følger ham i rang i den angitte rekkefølgen. Rafaels preken, en hellig bok som inneholder erkeengelens mirakler, sier at St. Rafael har fått makt til å låse og åpne himmelens porter. (Rafaels preken, s. 185)

Et av de viktigste miraklene til St. Raphael minnes på den tredje dagen av Pagumen. Miraklet er relatert til en kirke viet til erkeengelen og sies å ha blitt bygget på en øy utenfor byen Alexandria i Egypt. Det sies at kirken ble truet med å bli revet av en hval og begynte å riste mens de troende ba inne i kirken. Den ble senere reddet mirakuløst av erkeengelen Rafael.

Historien beskrevet i Tobits bok, et gammeltestamentlig skriftsted, sier at St. Rafael ble åpenbart for en mann ved navn Tobia som hadde en blind far som het Tobit. Erkeengelen instruerte Tobia om å fiske i elven Tigris, og hjertet og leveren til en fisk sies å ha blitt servert til Tobit, og det helbredet øynene hans.
Ifølge den samme historien var en kvinne ved navn Sara (ikke Abrahams kone) gift med syv ektemenn den ene etter den andre, men alle døde den første natten av ekteskapet.

St. Raphael grep inn og ba Tobia gifte seg med Sara. Han drev mirakuløst ut den onde ånden, og Tobia ble spart for skjebnen til Sarahs tidligere ektemenn. St. Rafael antas også å ha blitt bemyndiget av Gud til å gripe inn for fruktbart ekteskap, fruktbarhet og for å redusere fødselen under fødsel. Han sies også å ha utført en rekke mirakler på denne dagen (Pagumen 3). Derfor feires dagen med spesiell livlighet i kirkene dedikert til erkeengelen.

C. Det hellige vannet i Pagumen

Foruten Pagumen 3, feirer også etiopiske ortodokse kristne de andre dagene i måneden ved å skylle seg i hellig vann i forskjellige kirker og klostre. De gjør dette for å bli helliggjort og frigjøre seg fra alle plager, onde ånder og heksehandlinger.

Kristne forbinder også pagumen-dagene med de fem dagene da den bibelske Job ble skylt og helbredet for sine sår. Job sies å ha blitt skylt i vannet i fem dager og ble kurert den femte natten. Derfor er den siste natten med pagumen (nyttårsaften/Enkutatash) veldig viktig for etiopiske ortodokse kristne. Spesielt på landsbygda i Etiopia drar både syke og friske mennesker til nærliggende elver for å bade i vannet som antas å være hellig i denne perioden.

Overtastt fra innlegg ved EOTC MK, Kassa Nigus, september 8, 2016